WARWICKSHIRE COLLEGE

Date: May - June 2017

Client: Warwickshire College

Value: £100,000 approx.

Form of contract: JCT 2011 Minor Works Building Contract

Brief Description of Works

The works consisted of constructing a new car park extension, resurfacing the existing car park, associated drainage, retaining walls and steps/DDA ramps.

The location of the site works was within the college campus and was accessed via the main entrance off   Warwick New Road.

Relationships

This scheme was the latest in a series of projects which McVeigh Construction has delivered for the college over a period of about 30 years. This much valued relationship between the client and ourselves is very well established and continues to this day. Knowledge of the specific requirements and constraints which the college must adhere to especially from a health and safety viewpoint has meant McVeigh Construction has been fully recognised as a reliable and reputable contractor. Development of these types of relationships with local authorities, NHS Trusts, university’s, colleges and schools, in the Midlands is considered essential to the company’s overall success.

Challenging Environment

The compact nature of Warwickshire College’s campus presented access constraints which were successfully overcome by careful planning and scheduling of materials. The relatively quiet periods at the weekends when student numbers were somewhat reduced enabled some activities to be carried out in a less hazardous way. For example, pedestrian access to and from the car parks was reduced which subsequently meant the retaining walls, steps and disabled access ramps could be installed.  The successful management of pedestrians was particularly critical due to the relatively high rates of footfall on student campuses but this was achieved using appropriate signage and the establishment of sage passages around the works area.  The site team used their compreshensive experience of working in such busy environments to successfully deliver the scheme without any adverse impact on the day to day operations of the College.

Specification

Due to the restricted storm water outfalls on site, it was necessary to install a sustainable drainage pavement consisting of geotextile membranes, free draining sub bases and permeable asphalt surfacing storm water. Run off was then directed via flow control chambers into the adjacent drainage system.

McVeigh Construction advised the client on the best choice of materials to install based on it’s extensive experience of working on similar sites in the locality. Close working relationships with material suppliers developed over decades means that McVeigh Construction is always well informed of the most recent specifications and material performance. Hence any issues which arise from concerned clients are dealt with efficiently and transparently together with the company’s supply chain.  In this case McVeigh Construction laid a permeable asphalt surfacing supplied by MQP Ltd called “14mm Maxiphalt” which required our own accredited surfacing team to lay to the required standard.

Successful Outcome

The completion of these works drew many compliments from the college surveyors and hierarchy which added to the company’s well established reputation. McVeigh Construction was once again assured of receiving any future enquiries from a well established client.

01789 205 803

5, Timothy's Bridge Rd, Stratford-upon-Avon CV37 9NQ

©2020 by G.McVeigh & Co.Limited Company Number: 00969144